Jag äter inga animalier, och försöker göra mig själv så oberoende från djurkonsumtionen som det bara går. Det har jag valt att göra av miljömässiga skäl, men först och främst för att jag insett att jag inte kan motivera användandet av animaliska produkter, när jag vet att det finns andra alternativ. Jag väljer hellre att bryta länken och exempelvis själv äta sojan, istället för att låta kon eller grisen äta den åt mig.

Men detta är mitt val, och jag dömer ingen som inte valt som mig. Däremot tycker jag att alla vuxna individer bär på ett ansvar att ta reda på processerna kring sin djurkonsumtion. VAD de äter och HUR har denna organism behandlats samt producerats fram. Vi lever i en sådan sjuk värld där normen är att leva i överdriven konsumtion av mat, saker, allt.. En konsumtion som jag också bidrar till på olika vis, varendaste dag. Sedan mina ögon öppnades för detta problem och jag började inse problematiken kring all denna konsumtion, har jag i alla fall försökt göra någonting åt den. Ingen kan rädda hela världen men alla kan vi välja att göra något, stort som litet.

Bara för någon vecka sedan blev jag ännu en gång ifrågasatt varför jag valt bort mejerier från min kost. Som argument för sin sak påstod denna medelålders man, med en ton av “Lilla gumman”, att kossor ändå behöver mjölkas. Det är ju vad de är skapta för. Vad skulle de stackars korna annars göra av all mjölken. Innan jag yttrade mig, flög en massa tankar omkring i mitt huvud. Paff blev jag iallafall. Denna man stod och påstod helt och fullt osanna saker, som om det vore det mest självklara i hela världen. Medan jag i mitt huvud fantiserade ihop hur det skulle se ut med denna tänkta MjölkkoBazooka på bondgårdarna.


PIU PIU PIU!! SPLASH! ÅH NEJ HAR NI GLÖMT MJÖLKA ROSA IGEN! AKTAAA DET KOMMER MJÖLKLASERSTRÅLAR! KADAASH! ÅH NEJ NU KOMMER KVARGBOMBERNA! DOM BARA FLYGER UT, FRAM MED BYTTORNA, HÄR SKA DET TJÄNAS PENGAR MEN TAAAAA SKYDD!

Livsfarligt.


Jag tog ett djupt andetag och berättade att det var som med vilka andra däggdjur som helst. Kon producerar mjölk i sitt juver när hon är havande och ska få en kalv. Även människan producerar mjölk när den får en avkomma. Processen för mjölkkor är ju sådan att hon insemineras varje år, får en kalv och börjar producera mjölk, kalven tas bort från kon efter någon dag så att människan kan få den SUPERDUPERviktiga mjölken. Denna process fortsätter år ut och år in, fram tills kon inte anses duglig nog.
Mannen tittade på mig med förbluffad min och svarade att de visste han då inget om. Och att det lät ju inte så snällt. Vilket är min åsikt med, men vem är jag att bestämma över vad andra tycker.

Kosten är något som är väldigt personlig för många, inget man vill att andra ska lägga sig i. Alla har vi hjärtefrågor och veganismen är en av mina, vilket gör att analyser och tankar kring djurkonsumtionen samt dess påverkan på jorden ligger långt fram i min hjärna, sida vid sida med feminismen. Det finns säkerligen miljoner människor som är bättre på att exempelvis sortera sopor än vad jag är, eller bättre på att inte använda sig av materiella ting. Men som tidigare nämnt, alla kan förändra på ett eller annat sätt. Det gäller bara att inse sin impulsivitet och omvandla den till medvetenhet.

Advertisements