Jag vill ta ett tillfälle här och uppskatta de som vågar se att de har fel och lära sig något nytt. Det är nog bland de bäste egenskaperna man kan ha – att vara ödmjuk för andras kunskap och erfarenheter. Jag önskar jag var bättre på det. Jag har skrivit om att lyssna och lära tidigare, men jag tror på det mer än jag praktiserar det – mest för att jag är rädd för att ha fel – men jag tror verkligen på det.

Min uppskattning just idag var ett gammalt Bones avsnitt. I avsnittet är dom flera som arbetar med ett fall som är kopplat till 9/11, och som jag gör när det handlar om känslor så grät jag. Men det  jag reagerade på här var att när Finn frågar Arastoo om det är för svårt för honom att jobba på fallet, som muslim.

Arastoo: This was not the work of religion. It was arrogance. It was hypocrisy. It was hate. Those horrible men who hijacked those planes hijacked my religion that day, too. They insulted my God. So no, this isn’t too difficult. It’s a privilege to be able to serve this victim, to show him the care and love that was so absent that day.

Finn: Thank you. I’m sorry. And thank you for taking the time to set me straight.

Arastos svar är dels klockrent, men framförallt är det Finns reaktion som bara gör mig så glad o varm och jag bara vill att alla var mer så. Han ber om ursäkt och tackar för att Arastoo tog sig tid att berätta för honom. Helt genuint. Inga meningslösa förklaringar och inget försvar – utan en tacksamhet av att någon kunde visa honom vart hans fördomar gick före medmänsklighet och kunskap.

Så vill jag vara. Jag vill ödmjukt kunna tacka någon som förklarar något som jag aldrig sett eller fördomsfullt antagit. Jag vill att någon tar sig tid att hjälpa mig förstå och bli en bättre människa. För jag vill vara en ännu bättre medmänniska varje dag. Jag blir bara så varm och tårögd av någon som vågar erkänna att de har fel, lyssna på någon annan och verkligen lära sig något nytt. Det är starkt och ärligt mot sig själv. Något värt att stäva mot varje dag.

Advertisements