Hallå!
Nyligen lämnat den vackra thailändska ön Koh Tao.
På Tao spenderade vi någon vecka och tog bland annat våra dykcertifikat för 18 m. Vår australiensiska dykinstruktör Shawn var väldigt duktig, men hade tydligen inte ens arbetstillstånd i Thailand. Vi såg allt ifrån en sköldpadda till muränor och blåprickiga stingrockor.                                Därefter hoppade vi ombord på exkursionsfartyget PansaQueen och seglar runt Similanöarna på Andamansjön för tre dagar av snorkling. Det sköna var att vi endast var ca 10 stycken turister som bodde på båten. Och slapp därmed hela tiden åka runt i trånga små turistbåtar för endagsvistelser på öarna. Vattnet var klarare än kristall och man måste kisa hela tiden då solen reflekterades så starkt. Helt utan problem kunde man se fiskstimmen tiotals meter under ytan. Vi såg tre sköldpaddor, muränor och miljoner färgglada fiskar. Det jag dock blev väldigt upprörd över var mängden turister på öarnas kommersiella stränder. Det var fullständigt kaos samt hundratals människor som trängdes, skrek, fotade, skräpade ner och betedde sig allmänt odrägligt. Ett trettiotal båtar från olika turistbyråer dumpade lassvis med turister på dessa exotiska och sköra öar.


År 1982 gjordes 9 av Similanöarna till en nationalpark, år 1998 lades även de två sista öarna Ko Bon och Tachai till. Dessa elva öar är kända för sina pudervita sandstränder, kristallklara vatten och de fantastiska korallrev som omringar öarna med sitt artrika marinliv. Öarna 1-3 är avstängda för turism på grund av att havssköldpaddorna lägger sina ägg på dessa stränder, samt för att korallförvaringsprogram utförs här. Jag blev väldigt glad  att det i alla fall fanns lite hållbart tänk i denna turistsoppa jag bevittnade. Det är olagligt att fiska runt Similan och Surin öarna, men tydligen syns fiskebåtar åka runt ändå. Samt om man dyker kan man se olagliga fiskenät som är uppsatta.                                                   Under regnsäsongen, 16 maj- 31 oktober, stänger nationalparken helt och hållet. Från oktober 2016 stängde ö nr. 11, Ko Tachai helt och hållet för att den ska kunna återhämta sig från den tunga turismen som förstört platsen.


Efter tre lärorika dagar sitter jag nu på ett hotellrum i Phuket. Denna snorkeltur har gjort att jag känner mig ännu mer motiverad till att satsa på biologyrket, kanske till och med marinbiologi. Om ändå alla dessa turister hade brytt sig på riktigt om dessa vackra och unika öar, och inte bara om likes på sociala medier…

Advertisements